Druiventros

Lambrusco, de verrassend andere bubbel

Lambrusco is een Italiaanse druif uit Emilia-Romagna en een klein gebied in Lombardije. In Emilia-Romagna zijn het vooral de gebieden rond de steden Reggio Emilia, Modena en Parma waar de Lambrusco geproduceerd wordt. In Lombardije is er een kleine productiezone rond Mantova.

De Lambruscodruif is een blauwe druivensoort behorend tot de Vitis Vinifera die gebruikt wordt voor de lambruscowijn maar soms ook voor balsamico en grappa. Van oorsprong komt de druif uit Emilia-Romagna.

Lambrusco is een mousserende wijn die, afhankelijk van de soort, zowel rizzante (half mousserend) als spumante (mousserend) kan zijn. Dit komt doordat bij de vinificatie de tweede gisting in een gesloten tank heeft plaatsgevonden. Er zijn ook Lambrusco’s waar de gisting in de fles (metodo classico) gebeurt zoals bij Champagne.

De wijn is in staat om zware, vette maaltijden te begeleiden maar is ook, afhankelijk van de soort, een prima aperitief- of een goede dessertwijn. Kortom: een wijn die het hele jaar door gedronken kan worden en dit zowel in zijn rode, witte als rosé-varianten.

Kwaliteit over kwantiteit

Door nadruk op zeer grote productie (kwantiteit) is de kwaliteit niet altijd meer zoals oorspronkelijk bedoeld is. Lambrusco is enorm populair in de VS en daardoor zijn er producenten die te weinig rekening houden met de kwaliteit van de wijn. Wij wensen enkel te werken met die producenten die bezig zijn met Lambrusco’s op de markt te brengen van een heel goede kwaliteit. Bij ons primeert kwaliteit immers boven kwantiteit.

Lambrusco kan afhankelijk van de gebruikte druivenvariëteit onder verschillende benamingen op de markt worden gebracht. Hierna alvast een opsomming van de voornaamste soorten: Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Reggiano, Lambrusco Salamino di Santa Croce, Lambrusco Maestri, Lambrusco Marani, Lambrusco Montericco, Lambrusco Mantovano, Lambrusco Dell’Emilia.

De Lambrusco’s moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om onder deze benamingen op de markt te mogen gebracht worden. Voor meer info of vragen aarzel niet om ons te contacteren.

Wijnvat